Akkoord zijn maar toch… tegenstremmen.

Dexia is één van die banken die nu enkel nog bestaat dankzij steun van verschillende overheden. Ook onze gemeente is niet alleen klant bij Dexia maar ook aandeelhouder via de gemeentelijke holding. De kapitaalsverhogingen die nodig waren om Dexia te redden wegen intussen zwaar op het gemeentelijke budget. Toch vonden de topmanagers van Dexia het niet verkeerd om zichzelf overdreven toplonen en bonussen toe te kennen.

Het protest hiertegen werd in de parlementen unaniem onderschreven door alle partijen. Aangezien Dexia ook geld kreeg van de gemeente Malle, vonden wij dat er vanuit ons gemeentebestuur ook een signaal moest komen.

En ja, zowat alle fracties onderschreven onze vraag. Men vond dat wij gelijk hadden in ons protest ter zake. Maar… er is altijd één ding dat zowat bij elk dossier belangrijker is. U hebt wellicht al geraden dat het “Cordon Sanitair”, zoals altijd, weer stokken in de wielen kwam steken. Blijkbaar gaat men in Malle zelfs zo ver, dat een voorstel van het VB (zelfs al vindt men het uitstekend) nooit mag goedgekeurd worden.

Men moest zich dus in alle bochten wringen om te stellen dat men wel akkoord was, maar toch ging tegen stemmen. Hiervoor moest zelfs een extra stemming gebeuren om toch maar te stellen dat men wel akkoord was maar toch maar tegen ging stemmen…  Het publiek en de aanwezige pers amuseerde zich rot met dit toneeltje, zelfs bij de meerderheid hadden enkele moeite om niet in de lach te moeten schieten.

Trouwens, waarom past men het Cordon Sanitair in Malle zo overdreven toe? In Brussel betekend het Cordon tegenwoordig enkel nog dat men niet samenwerkt met het VB, maar voorstellen van het VB kunnen daar (ondanks het Cordon) perfect goedgekeurd worden indien men er ideologisch achter kan staan.

Dit politieke circus was dus gewoon niet nodig geweest. Hadden zij gewoon hun mening gevolgd bij de stemming, was dit zelfs nog geen artikeltje op onze website, noch een krantenartikel, noch enige andere vorm van aandacht, waard geweest. De andere oppositiefractie (SPA-GROEN!+) deelde ook onze mening. Zij waren akkoord en stemden ook akkoord. Dat is logisch en er is geen enkele Mallenaar, noch Brusselaar, die hen dit kwalijk zou nemen. Maar de meerderheidspartijen hebben zich intussen wel belachelijk gemaakt. Hoewel, één DBM-raadslid was slimmer, hij onthield zich, ook dat wil iets zeggen.

Enfin, het was korte serene gemeenteraad, die eindigde met een humoristisch en groot kermisgehalte. Het was dan ook kermis in Westmalle.


 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...