Analyse: CD&V heeft interne problemen, DBM bezit een “Bart De Wever” en de N-VA heeft… niets.

Voor de CD&V is het bang afwachten of de N-VA nog met deze partij in kartel wil gaan. Voor zover ik weet heeft de N-VA nog steeds geen beslissing genomen.

Ik kan hun twijfels best begrijpen. Enerzijds beseffen zij, dat N-VA in Malle maar een minipartijtje is, die hooguit een zeteltje (of misschien nog 2) kan halen, omdat zij geen boegbeeld hebben zoals Bart De Wever in Antwerpen of Harry of Pieter in Malle. Anderzijds hebben ze zich serieus laten rollen door hun kartelpartner. De CD&V is ook niet echt proper geweest tegenover N-VA… Een OCMW-raadslid kon er nog net af, maar meer een mandaat in het “comité voor sociale dienst” kon er zelfs na een extra herverdeling van de postjes nog niet af. DBM en CD&V hadden immers in 2006 afgesproken dat CD&V een OCMW-raadslid in 2010 aan DBM zou afstaan. Een postje in het “vast bureau” (het “schepencollege” van het OCMW) moest afgestaan worden aan de VLD die toen, onverwachts en tegen de zin van N-VA, tot de meerderheid toe trad. De VLD kreeg toen ook een postje in dat “comité voor sociale dienst”. De N-VA kreeg niets. Ook op politiek en inhoudelijk vlak heeft de CD&V de N-VA nooit als volwaardige partner beschouwd. De coalitiepartners kregen alles, de kartelpartner kreeg niets.

De N-VA zal nu wel meer voorwaarden stellen dan 6 jaar geleden om het kartel blijvend te houden. De vraag is dan wel, wat de CD&V aan de N-VA kan en vooral wil bieden. Dat de naam “N-VA” in je kartel wel een mooie “marktwaarde” heeft is zeker waar, maar in Malle is de N-VA maar een minipartijtje en dus weinig waard. Dat weten ze bij de CD&V natuurlijk ook. Zoals ik ooit eerder heb geschreven heeft de N-VA dan ook enkel een toegevoegde waarde bij DBM. Daar loopt een sterk lokaalboegbeeld rond met een N-VA profiel. Hij is net als Bart De Wever een volkse figuur met humor die graag bier drinkt op volksfeestjes. Ik weet alleen niet of Harry Hendrickx ook een fan is van de frietjes van de frituur.  Verder is Harry net als Bart onafhankelijk van het Belgische klasse- en zuilensysteem, rechtuit, soms een beetje rebels, vrank en vrij. Ook op politiek vlakken hebben Bart en Harry veel gemeen. Bij beide heren is er veel blabla en weinig boemboem. Beide heren halen vele stemmen, maar doen daar voor de rest weinig mee. Tenslotte hebben beide heren ook een grondige hekel aan het Vlaams Belang, maar dat doet verder weinig ter zake.

Los daarvan zou het kartel DBM/N-VA toch wel een ijzersterk merk krijgen, waar zelfs ik, een beetje schrik van krijg. Nu goed, het zal sowieso een tweestrijd worden tussen DBM (met N-VA) en het Vlaams Belang dat het enige echte alternatief kan zijn voor DBM. Moest ik nog lokaal voorzitter van een klein minipartijtje zijn terwijl er elders een boegbeeld rondloopt dat perfect in het partijprofiel past, ik zou het wel weten. Zoals ik al meer heb geschreven, N-VA is onze vijand niet en behoort tot onze Vlaams Nationale familie.  Persoonlijk zou ik het zelfs tof vinden dat minstens één lid van onze Vlaams Nationale familie ooit tot het schepenecollege zou kunnen behoren.

Maar terug naar de CD&V.
Die partij zit pas echt in nesten. Enerzijds dreigen zij hun kartelpartner te verliezen, en slagen ze er maar niet in om uit de politieke schaduw van DBM en Harry te kunnen kruipen. Anderzijds is men bij CD&V in een grote interne machtstrijd verwikkeld. Wie wil opnieuw schepen worden? Schepen Wim Jordens heeft duidelijk ambitie en Voorzitter Guy Dens aast op het OCMW-voorzitterschap dat nu in handen is van Maria Laurrysen. Ook zijzelf is nog te jong om al met politiek pensioen te gaan. Dat "politiek pensioen” is een term dat voor schepen-baron Thierry niet eens bestaat.  Deze 4 Tsjeeven azen alle 4 dus op een plaats in het schepencollege, terwijl de CD&V al blij zal mogen zijn als ze na de volgende verkiezingen nog 4 zetels zullen overhouden.

Tot daar een eerste analyse van het politieke (kies)klimaat in Malle, wordt vervolgd….

Pieter van Boxel, Voorzitter

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...