Bejaarden en personeel slachtoffer van te hoge werkdruk.

Hard werken doen we allemaal, en we klagen allemaal wel eens dat de werkdruk te hoog is op ons werk. Maar wat als de werkdruk zo hoog is, dat we ons werk niet meer goed kunnen doen? Dan stelt zich echt wel een probleem. Het is vooral een probleem als zwakkere mensen, hoogbejaarde cliënten/residenten hiervan het slachtoffer kunnen worden. Doordat het verzorgend personeel hun job niet kunnen doen zoals ze dat zouden moeten kunnen doen, en zoals ze dat ook heel graag willen doen.

Deze schrijnende situatie blijkt zich dan ook voor te doen in Woonzorgcentrum Ter Bleeke, beheert door OCMW-Malle. Voor het verzorgendepersoneel moet dit dan ook heel frustrerend zijn. Kiezen voor een job in de zorgsector doe je niet alleen voor je “brood op de plank”. Dit is echter een zeer bewuste keuze vanuit een soort idealisme, een zorginstinct tot zelfs een roeping of passie.

Omdat onze ouderen een goede zorg verdienen, omdat het verzorgend personeel de juiste omkadering en ruimte verdiend om hun job en missie echt goed te kunnen doen, kaartte ik dit probleem aan tijdens de voorbije gemeenteraadszitting.  Het kan niet dat onze zorgkundigen, hun mensen moeten verzorgen onder een zware tijdsdruk van gemiddeld amper 20 minuten per persoon.  De taak van zorgkundigen in een rusthuis beperkt zich immers ook niet tot “wassen, plassen en eten”. Een praatje maken met de bewoners die sowieso ook allerlei zorgen hebben (medisch, financieel, psychologisch…), het luisteren naar de mensen, naar hun zorgen,… is minstens even belangrijk, en geeft zowel voor de zorggever als de zorgvrager het meeste voldoening. Hier krijgt het personeel, hoe graag ze dat ook zouden willen, gewoon de tijd en de ruimte niet voor.

De bewoners zelf betalen hun verblijf en hun verzorging dus wel héél duur, gelet op de dagprijs in verhouding met deze schrijnende situatie. Die dagprijs is eerder dit jaar al gestegen van 56,33 euro naar 57,33 euro en zal in Juli 2017 nog stijgen. Dat wil dus zeggen dat de maandelijkse kost voor onze residenten stijgt van 1746,23 in december 2015 tot 1805,23 euro in Juli 2017. Voor deze prijs, hebben de residenten in ons woonzorgcentrum dus slechts recht op gemiddelt 20 minuten ochtendverzorging, ontbijt inbegrepen maar zonder recht op tijd voor luisterend oor. Het is dus een grote schande dat men die dagprijs in deze omstandigheden nog maar durft te verhogen.

Ik zal deze situatie blijvend aankaarten de komende maanden en jaren, zolang het nodig is, alvast te beginnen tijdens de debatten over de budgetten voor 2017, die volgende maand zullen worden vastgelegd. Blijkbaar wil het OCMW-bestuur nog gaan besparen op de personeelskost voor verzorgend personeel in 2017.  Dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd…

Ik blijf intussen hard werken aan een sociaal Malle, een Malle waar ook de allerzwakste, de alleroudste, de allerarmste… meekan en een menswaardig leven kan leiden. En ik heb het al meermaals gezegd: “Net zoals in Amerika maar één man als Donald Trump, zoals in Nederland maar één man zoals Geert Wilders, zoals in Frankrijk maar één vrouw als Marine Le Pen, is er in Malle maar één man zoals Pieter van Boxel die echt naar deze mensen wil luisteren en er voor hen wil zijn.” 

Pieter van Boxel, 

Gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Malle.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...