Burgerbeweging tegen Ringweg…

In Malle is sinds kort een burgerbeweging ontstaan rond mobiliteit: de beweging “Malle Mobiel”  Ik ben natuurlijk heel blij dat er vanuit de bevolking visies en ideeën worden aangereikt, maar dit doet me wel denken aan de Antwerpse burgerbewegingen als Ademloos en Ringland, en de Vlaamse burgerbeweging “Hart boven hard”.  Zo’n burgerbeweging verliest echter wel zijn waarde wanneer die teveel gaat aanleunen bij een politieke partij zoals we dat elders ook vaststellen.  In Malle stellen we de link met SPA-Groen+ vast. Deze partij had immers al veel langer plannen rond een burgerbeweging (vernamen we reeds enkele maanden geleden uit interne bron). Maar ook ideologisch merken we een opvallende sterke link tussen SPA-Groen+ en deze burgerbeweging “Malle Mobiel”. Zo hanteren zij dezelfde, vooral achterhaalde, stelling dat de omleidingsweg rond Malle en Zoersel zeer veel extra verkeer zou aantrekken. SPA-Groen+ is immers nog de énigste partij die, net om deze stelling, tegen de komende omleidingsweg is.

Die  stelling werd zo’n 10 jaar geleden al geponeerd toen ik bij één van mijn eerste interpellaties over deze omleidingsweg. Ik heb toen de vrees uitgedrukt dat dit verkeer sowieso zou toenemen, ook zonder omleidingsweg.  Ik heb intussen door de feiten gelijk gekregen. Het massale doorgaand- en vrachtverkeer is enorm toegenomen, zonder dat er ook maar één centimeter van die omleidingsweg is aangelegd. Die omleidingsweg lokt dus geen extra verkeer (dat dus zonder de omleidingsweg er is bijgekomen), maar moet dienen om dat extra verkeer op te vangen.  De dramatische verkeerstoename dateert al van lang voor de kilometerheffing. Natuurlijk is er ook wel wat “nationaal verkeer” dat door de Antwerpse problemen en de kilometerheffing nu ook onze dorpen doorkruist,  maar de toename van het “boven-lokaal” doorgaand- en vrachtverkeer is al veel langer aan de gang. De gevreesde extra verkeersstromen die de omleidingsweg (althans volgens SPA-Groen+ en Malle-Mobiel) zou aantrekken bestaat dus gewoon al, en lopen momenteel door onze dorpskernen.  De vraag is dus niet of we wel of niet een extra noord-zuid-as creëren…. de vraag is hoe we die bestaande noord-zuid-stroom, beter en veiliger opvangen buiten de dorpskernen. En daar is maar één oplossing voor.

Laat u dus niets wijsmaken. Niemand moet de angst hebben dat wij een extra snelweg (volgens sommigen zelfs een Antwerpse buitenring??) gaan aanleggen! In Antwerpen moeten ze hun problemen immers zelf oplossen. Daar heeft het Vlaams Belang (nationaal) al een andere oplossing voor aangereikt. Maar voor Malle is het de bedoeling dat het bovenlokaal (vracht-)verkeer uit onze dorpscentra gaan weren doormiddel van die omleidingsweg, een weg met amper 2 rijvakken (1 per rijrichting). Een voorbeeld hiervan is het pas gerealiseerde ringweg gedeelte rond het centrum van Brecht. Dat is altijd de bedoeling geweest, ook van AWV. Beweren dat die omleidingsweg mogelijks een alternatieve ringweg voor Antwerpen zou worden is de mensen dus véél blaasjes wijsmaken.

Kortom, die burgerbeweging is duidelijk een verdoken politieke strategie van SPA-Groen! Al dagen we “Malle Mobiel” uit om hun onafhankelijkheid te bewijzen door ook met ons in gesprek te gaan.  Misschien kunnen zij een debat tussen alle politieke partijen organiseren?

Pieter van Boxel,

Gemeenteraadslid.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...