column: Heb ik de juiste keuzes gemaakt?

Het VRT-programma “Wissel van de Macht”, dat deze week draaide om het einde en de splitsing van de Volksunie, liep eigenlijk tegelijk met het begin van een heftig begin van mijn carrière, mijn politiek avontuur. Ik heb het allemaal van dichtbij meegemaakt in mijn eerste jaren van mijn politieke carrière, een heftig en speciaal begin dus.

Het programma roept bij mij enkele levende herinneringen op, ook over de gevolgen en de ontwikkelingen daarna in Malle.  Hier volgt een korte geschiedenis van hoe het in Malle daarna is gelopen.

Kort na splitsing van de VU werd in Malle ook de N-VA opgericht. De VU’ers van toen (oa. huidig N-VA-schepen Mieke Vermeyen en ikzelf) zaten toen binnen het toenmalige GRIM. GRIM was een lokale partij met groenen, VU’ers en onafhankelijken. Met de oprichting van N-VA werd er meteen besloten om te breken met de groenen en ook in Malle een zelfstandige koers te gaan varen.

Ikzelf werd voorzitter van een regionale afdeling Voorkempen (Malle, Brecht en Schilde). Samen met Mieke Vermeyen heb ik de N-VA in Malle gesticht. Wouter Patho kende ik al wel maar woonde toen nog niet in Malle. Ik heb dus (samen met Mieke Vermeyen) de basis gelegd waar mensen als Wouter Patho, Peter Lacante en Sanne Van Looy nu de vruchten van mogen plukken. In mijn tijd stonden Mieke en ik er bijna alleen voor, Peter Lacante, Paul Van Ham, Herbert Van Oostveldt en al die anderen opportunisten werden er pas actief toen die partij al groot was, zo is het wel gemakkelijk natuurlijk.

Maar dit laatste maar even terzijde, het maakt me niet uit maar dat die opportunisten maar goed onthouden wie aan de basis van hun partij in Malle ligt, en dat ze vooral Mieke Vermeyen daarvoor heel dankbaar mogen zijn. Zij verdient dan ook véééél meer respect dan dat ze nu van haar partijgenoten krijgt.

In tegenstelling tot Mieke heb ik N-VA in 2005 verlaten uit onvrede met de nationale partijkoers. Maar wees maar zeker en geloof me vrij, dat dit voor mij een heel moeilijke beslissing is geweest om de overstap naar het Vlaams Belang te maken. Maar hoe moeilijk en hoe zwaar het toen ook was… achteraf bekeken, gelet op de huidige situatie en actualiteit, gelet op wat ik met het VB in Malle intussen al heb bereikt en vooral, in welke meerderheidsconstructie de N-VA nu is ingestapt… weet ik héél zéker dat ik toen de juiste keuze heb gemaakt. Indien ik langer bij de N-VA was gebleven, dan had ik er in 2012 zeer teleurgesteld ook wel uitgestapt toen de partij samen met DBM in de meerderheid stapte.

Mijn uitstap uit de N-VA kwam er dus door de (Vlaams?-)nationale koers maar intussen liggen de verschillen tussen N-VA en Vlaams Belang ook elders. Je merkt dit zowel op nationaal maar vooral op lokaal niveau. Terwijl de N-VA een liberale en vooral asociale koers vaart, kiest het Vlaams Belang, vooral in Malle, voor een zeer sociale koers. Ook en vooral om deze redenen ben ik blij dat ik destijds die moeilijke keuze toch heb gemaakt.

Kortom, het is soms nuttig om eens terug te kijken en te leren…. de juiste lessen leren uit het verleden zijn de basis voor een goede toekomst. Ik heb in mijn jonge carrière al moeilijke keuzes gemaakt en ik hoop dat ook andere politici in Malle eens terugkijken naar hun eigen keuzes, hebben jullie wel de juiste keuzes gemaakt?

Groetjes,

Pieter van Boxel, Voorzitter VB Malle

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...