Crimineel Malle…

Onlangs verschenen in GVA cijfers rond oa criminaliteit. Daaruit bleek dat Malle zeer slecht scoord in vergelijking met andere gemeenten binnen onze politiezone. Deze cijfers kan u in een bijlage terug vinden en komen rechtstreeks van http://www.lokalestatistieken.be/ een website van de Vlaamse Overheid. Die cijfers geven natuurlijk niet alles weer. Vele mensen geven diverse vormen van kleinere feiten al lang niet meer aan en over sommige vormen van criminaliteit en overlast rond bijvoorbeeld vandalisme weten we weinig.

We weten dat er een zonaal veiligheidsplan bestaat maar dit blijkt, althans voor Malle, onvoldoende. Ook het GAS-reglement is te vaag om criminaliteit en overlast aan te pakken. Wij stellen dus dat er in Malle exta inspanningen nodig zijn. De politiezone is immers vooral bevoegd voor personeel en financiën van de politie. De aanpak van de criminaliteit, het verzekeren van de veiligheid en het waken over de openbare orde is nog steeds de bevoegdheid van het gemeentebestuur, meerbepaald van onze burgemeester. De burgemeester, en bij uitbreiding het gemeentebestuur, is en blijft de politieke hoofdverantwoordelijke ter zake.

Op de volgende gemeenteraadszitting zullen we onze burgemeester dan ook vragen om extra maatregelen te nemen en er alles aan te doen om deze slechte cijfers te doen keren. De gemeenteraad vindt plaats, op maandag 29 november 2011 in het gemeentehuis. Kom zelf gerust eens luisteren, naar hoe onze burgemeester zijn kop als een struisvogel weer in het zand zal steken.

Want zo zullen onze vragen, onze burgemeester kennende, niet veel uithalen. Wedden dat hij de cijfers weer gaat relativeren? Wedden dat hij het gaat hebben over een “subjectief” onveiliheids-”gevoel”? Hij bedoelt hier dan mee, dat mensen zich onveilig voelen, zonder dat er onveiligheid is. Of, hij steekt de schuld op de hogere overheden… maar zelf erkennen dat er onveiligheid is, en dat hij als verantwoordelijke er iets aan moet doen, dat hebben we van hem in het verleden ook nooit gehoord.

We zijn alvast benieuwd of het dit keer dan toch anders zal zijn. En, eerlijk waar, we hopen het echt! Op naar een veiliger Malle!

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...