Democraat Harry Hendrickx

Het Vlaams Belang staat ook in Malle bekend als een kritisch rechtse oppositiepartij. Wat de zogenaamde democratische partijen echter niet willen geloven, is dat wij ook een sociale en solidaire partij zijn. Dat past immers niet in het beeld, dat zij van ons hebben, of beter gezegd, willen hebben.

Zo vonden de “democraten”, zoals ze zich zelf maar al te graag noemen, het niet kunnen om een voorstel, dat van het Vlaams Belang kwam, voor solidariteit voor Haïti te steunen. We stelden voor om voor één zitting onze zitpenning af te staan aan Haïti. Dit ook bedoelt als een collectief signaal van solidariteit, over de partijgrenzen heen.

Terwijl enkele raadsleden tijdens het debat nog enkele redelijk oprechte argumenten probeerden aan te brengen (ons voorstel was te verplichtend, en het ging om teveel van hun centen), slaagde onze “democratische” burgemeester Harry erin om, er een politiek spelletje van te maken.

Hij verweet het VB dat we niet consequent waren, aangezien we reeds hadden voorgesteld om op ontwikkelingssamenwerking te besparen. Tot twee keer toe, tijdens hetzelfde debat, heb ik ons consequent standpunt moeten verduidelijken, en nog begreep hij het niet. Is onze burgemeester dan dom? Neen, hij is koppig, hij ziet zichzelf als de grootste democraat en vooral, hij vindt zichzelf de held in het bestrijden van datgene wat hij als fascist beschouwt. Als een soort verlichte despoot gaat hij dan net iets te enthousiast te keer tegen het Vlaams Belang, zodat hij wat fascistische trekjes begint te krijgen. Het debat, goed bedoeld voor de slachtoffers in Haïti, leidde tot niets. Want het kwam immers van het VB, en dat is bij voorbaat slecht en fascistisch, in zo’n debat wordt pijnlijk duidelijk dat alle democratische en verdraagzame principes van de democratische verdraagzame partijen gewoon smelten als sneeuw voor de zon.

Over de zon gesproken… volgens Harry schijnt de zon altijd boven Malle, ook als het pijpenstelen regent. Zeker, als wij zeggen dat het pijpenstelen regent, is het bij Harry vollop zon. Als we dan zelf eens zeggen dat de zon schijnt, is het volgens Harry ineens pijpenstelen aan het regenen.

Zo liet hij in het gemeenteblad vrolijk uitschijnen dat alles zo goed en zo mooi was in Malle. Hij zweeg over het gedonder boven de Leegstede, over toenemend vandalisme in Malle, en over heel wat beloofde projecten die zijn uitgesteld of zelfs afgelast. Ik denk aan de hernieuwing van de dorpskern van Oostmalle, aan het schaggelenproject, fietspaden richting Sint Antonius,… Harry heeft het enkel over de positieve projecten die zijn gerealiseerd en uitgevoerd, zoals het grote busstation van de Lijn, of het kruispunt aan de Industrieweg. Als het nu eens zijn projecten waren, konden we daar nog mee leven. Echter doen alsof het zijn realisaties zijn, is pure en gelogen politieke propaganda. Erger nog, die leugens zijn geschreven in een politiek neutraal gemeenteblad, dat betaald wordt door u als belastingbetaler.

Elke partij mag van mij aan politieke propaganda doen, dat doen wij ook. Maar hebt u, na de gemeenteraadsverkiezingen nog een folder van Harry en zijn DBM in de bus gekregen? Neen, propaganda wordt bij DBM gevoerd via het gemeenteblad. Wij betalen ons blauw aan ons blad, om u eerlijk te zeggen wat goed is en wat niet, om u eerlijk de zon en de regen weer te geven… maar DBM laat alleen maar een valse zon als politieke propaganda schijnen, niet eens op eigen kosten, maar op die van u, als belastingbetaler. Toen Stefaan Eilers dit op de gemeenteraad aanklaagde, was hij echter gewoon flauwekul aan het verkopen, althans volgens Harry. Dit soort flauwe argumenten, bij gebrek aan beter, bewijst alleen maar ons gelijk.

Pieter van Boxel, Fractieleider

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...