GAS misbruikt voor eigenbelang.

 

Onze bordjesactie “Nieuwe dorpskern… ja, maar haast en spoed is zelden goed”, werd in Malle opvallend goed onthaald.  We kregen alleen maar positieve reacties. Zelfs onze politieke tegenstanders vonden onze actie “niet slecht gevonden” en “best opvallend”. We kregen ook niet van iedereen felicitaties maar er liep in Malle niemand rond die echt aanstoot nam van onze actie.  Er werd niemand door gekwetst of geraakt.

Maar toch was er één iemand, en hij is echt de énige, die toch negatief reageerde.  Hij belde naar de politie, met de vraag om vaststellingen te doen, een PV op te maken, zodat hiervoor een GAS-boete voor kon worden uitgeschreven.  Die éne man was een zekere Harry Hendrickx, burgemeester van Malle en onze felste tegenstander. Noch binnen zijn eigen partij, noch binnen zijn schepencollege wist hier helemaal niets van, zo blijkt uit meerdere bronnen binnen DBM en binnen het college. Harry Hendrickx heeft dus solo-slim gespeeld om de GAS-wetgeving te misbruiken. Toch kreeg ons gemeenteraadslid Pieter van Boxel (die toevallig “verantwoordelijke uitgever” was van deze actie) een GAS-boete in zijn brievenbus.

Uiteraard is Pieter, gesteund door de partij, in beroep gegaan tegen deze GAS-boete. Het GAS-reglement en wetgeving zijn immers niet gemaakt om misbruikt te worden door politici die ermee hun politieke tegenstanders willen treffen. Deze zaak werd recent ingeleid door de politierechtbank van Antwerpen. Binnenkort zal een pleitdatum worden bepaald. Tijdens dat pleidooi zal oa. een vonnis vanuit de Mechelse Politierechtbank worden voorgelezen over een gelijkaardige zaak in Lier. Ook daar dacht de burgemeester om het “recht op vrije meningsuiting” van politieke tegenstanders te beknotten. De politierechtbank oordeelde daar dat het “recht op vrije meningsuiting”, zoals bepaald in de grondwet en in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM), niet zomaar mag beknot worden door een GAS-reglement. Een GAS-reglement is een effectief instrument om kleine vormen van overlast (zoals milieuhinder, vandalisme of geluidsoverlast) aan te pakken, maar niet om politieke tegenstanders te gaan bestrijden.

Volgens de Mechelse politierecht was er geen enkele aanwijzing dat de openbare orde werd verstoord, er overlast werd veroorzaakt of andere zaken uit GAS. Ook in Malle is dit het geval. Er is geen vandalisme gepleegd, want we hebben niets van gemeentelijk eigendom aangeraakt, laat staan beschadigd. Van sluikstorten was ook al geen sprake aangezien we onze bordjes zelf terug hebben opgehaald. Onze actie was ook niet haatdragend, niet provocatief, niet kwetsend, niet racistisch, enz…  dus dat is ook al geen aanleiding voor een GAS-boete.

Kortom, er is géén enkele reden waarom wij een GAS-boete voor deze actie verdienen,  maar een angstige burgemeester probeert alle middelen aan te wenden om ons toch maar te kunnen pakken.  We willen Harry Hendrickx dan ook oproepen om voortaan een democratische strijd te voeren en hiervoor geen GAS-reglementen, GAS-ambtenaren of politierechters voor te misbruiken. Uw partij is immers veel groter dan de onze, en toch hebt u zoveel schrik?  Laten we dan maar hopen dat uw angst terecht is, en dat we afstevenen op een mooie verkiezingsoverwinning bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...