Geen hoofddoekenverbod in gemeenteschool

Op de gemeenteraad vroegen we naar de mening van het schepencollege over het al dan niet verbieden van religieuze kledij of symbolen, zoals de hoofddoek, in onze gemeenteschool.

We wilden het debat nu eens voeren omdat er momenteel nog geen kinderen met hoofddoeken in de gemeenteschool les volgen. Zo hoefden we niemand te viseren, en geen persoonlijk maar puur rationeel debat voeren. In de lagere school komen hoofddoeken nu niet zoveel voor, zoals raadslid Elisabeth Joris (DBM) terrecht aanhaalde. Doorgaans dragen Moslimmeisjes pas een hoofddoek vanaf 10 à 12 jaar, wanneer zij voor het eerst ongesteld geraken. Toch zien we in Vlaanderen al zeer jonge kinderen met een hoofddoek. Dit heeft vooral te maken met de gradatie van de gelovigheid.

Het heeft uiteraad ook te maken met de radicaliteit. De hoofddoek is en blijft immers een manifesterend symbool van de Islam. Hoewel dit doorgaans wordt ontkent zijn er toch Moslima’s die dit durven toegeven. Onverwacht kregen we zelfs gelijk FDF-parlementslid en Moslima  Fatoumata Sidibé. Zij is afkomstig uit Mali met een radicale Islamcultuur (met polygamie, vrouwenbesnijdenis, …) en zij weet waar ze over spreekt. Voor haar is het duidelijk: “De hoofddoek is een symbool van een totalitaire politiek. De hoofddoek is een drogreden, verzonnen door fundamentalistische moslims om de vrouwen te onderdrukken”, aldus Sidibé, die vervolgens wijst op het bestaan van bepaalde wijken in dit land waar vrouwen niet meer zonder hoofddoek over straat kunnen lopen, zonder uitgescholden of zelfs aangevallen te worden. “Het feit dat er vrouwen zijn die beweren de hoofddoek te dragen uit vrije wil, “verandert niets aan de politieke betekenis van de hoofddoek”, vervolgt de FDF’ster. “De vrouwen die dit beweren, moeten het fatsoen hebben toe te geven dat er ook heel wat vrouwen zijn die verplicht worden een hoofddoek te dragen.”

Ahja, onze burgemeester wil dit soort zaken niet zien. Volgens hem moeten we de problemen pas oplossen als ze zich stellen. Dan is het al te laat natuurlijk, als we dan dit debat gaan voeren heeft het polarisatie en het viseren van enkele kinderen tot gevolg. Het is toch raar dat een linkse burgervader daar niet aandenkt. Onze fractieleider had dit nochtans al aangehaald. Luistert die man eigenlijk wel?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...