Graag heldere communicatie rond openbare toiletten

U kent wellicht wel het gevoel. U bent op stap, op wandel of aan het fietsen, of u bent gewoon aan het shoppen. U moet plots dringend naar het toilet maar u kan nergens gaan…  Wildplassen is geen oplossing, u kan er een gasboete voor krijgen en voor vrouwen is dit al helemaal niet te doen. Vele mensen maken het mee, en openbare toiletten zijn niet echt voorhanden. Uit onderzoek blijkt dat dit vooral een drempel is voor oudere mensen om buiten te komen. Het probleem komt bij hen dan ook meer voor, vele mensen zien dit alleen al als reden om niet meer buiten te komen. Ook uit een SWOT-analyse van onze gemeente, een soort onderzoek rond sterktes en zwaktes in onze gemeente, blijkt het gebrek aan openbare toiletten een belangrijk probleem te zijn.


Het liefst zou ik dan ook graag openbare toiletten beloven maar voor een kleine gemeente als Malle, die nogal krap bij kas zit, is dit niet haalbaar. Nochtans hebben we eigenlijk wel heel wat openbare toiletten in onze gemeente. Mensen weten echter niet dat ze hier ook kunnen gaan, of durven het niet. Nochtans zou dit geen probleem mogen zijn.  Ik denk hierbij aan de toiletten van het gemeentehuis, de gemeentelijke sporthal, de bibliotheken, het woonzorgcentrum, het cultureel centrum en de gemeentelijke jeugdlokalen.


Daarom stelt het Vlaams Belang voor om, net als in Schoten, een plannetje te maken waar al deze openbare toiletten zich bevinden en wanneer u hier terecht kan. Het nadeel is immers wel dat de toiletten alleen maar open zijn, als ook de gebouwen geopend zijn. In het gemeentehuis kan u immers niet terecht tijdens het weekend, maar in het woonzorgcentrum en aan de jeugdlokalen zijn er dan weer meer mogelijkheden. Daarnaast wordt ook best vermeld welke toiletten er toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Zij kunnen niet terecht in het oude gemeentehuis of de bibliotheek van Westmalle. De toiletten van het Woonzorgcentrum zijn dan weer uitermate geschikt voor mensen met een handicap.


Dit idee is niet te duur. Bovendien kunnen die plannetjes ook gepubliceerd worden in bestaande publicaties. Ik denk hierbij aan het gemeenteblad maar vooral aan toeristische brochures en brochures van het Sociaal huis, waarbij men de doelgroepen bereikt die hier toch het meest behoefte aan hebben.
Ik zal het schepencollege dan ook interpelleren over de mogelijkheden rond dit idee. Voor het Vlaams Belang moet het sowieso al mogelijk zijn om in openbare gemeentelijke gebouwen naar het toilet te kunnen gaan. We willen hier de aandacht eens op vestigen en we vragen hiervoor vooral meer en heldere communicatie.


Bent u ook benieuwd naar het antwoord vanuit het schepencollege? Kom dan gerust luisteren, naar de gemeenteraadszitting van maandag 27 januari 2013 ten gemeentehuize in Westmalle.  En ja, naast de raadzaal zijn ook toiletten aanwezig.

Pieter van Boxel, Gemeenteraadslid.  

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...