Groene hyppocrieten…

Eind mei, vernietigden enkele Groene actievoerders een genetisch gemodificeerd aardappelveld. Ook een populierenbos wordt in het vizier genomen. Die boomsoort is uiterst geschikt voor de productie van biobrandstoffen zoals bio-ethanol, maar de natuurlijke aanmaak van lignine (een kleefstof die belet dat houtvezels gemakkelijk afgebroken kunnen worden tot glucose, de basis van ethanol) zit daarbij wat in de weg. Een kleine ingreep in de genetische structuur kan dat probleem oplossen.

Populieren leveren per hectare zo’n vijf keer meer energie op dan het klassieke koolzaad. Genetisch gewijzigde populieren leveren echter nog 60% meer biobrandstof op.  Wat is daar verkeerd aan? Als we biobrandstof als “het alternatief” willen gebruiken, kan men beter populieren kweken dan de klassieke gewassen. Die gewassen hebben we immers nodig voor voedselproductie. Bovendien bevatten genetisch gewijzigde populieren minder lijn en meer cellulose, wat voor de papierhandel dan ook weer goed is.

Populieren bedreigen ook de voedselindustrie niet, want wij eten nog steeds geen bomen. Mijn inziens kan men beter genetisch gemanipuleerde populieren kweken voor biobrandstof in plaats van andere gewassen, die we nodig hebben als voeding. Zeker nu de armoede in deze wereld als maar toeneemt en, alleen al in Afrika, bijna 270 miljoen mensen honger moeten leiden.

Ik vraag me toch af waarom de Groenen hier zo tegen zijn? Nu wordt er eens biologische energie geproduceerd en nu is het weer niet goed. Dankzij het kweken van alternatieve en genetisch gemanipuleerde biobrandstof gaat er minder voedsel verloren, dat we kunnen geven aan de armen in Afrika. De vriendjes van de NGO’s zouden dus ook tevreden moeten zijn… of toch niet? Zit hier meer achter?
 
Trouwens, hoe gaan die Groene hyppocrieten dat populierenbos vernietigen? Toch niet in brand steken zeker? Daardoor zal ook de CO² uitstoot echt niet gaan verminderen.


 


Pieter van Boxel,


Voorzitter en Fractieleider VB Malle.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...