Hoofddoekenverbod voor ambtenaren, nu ook in Malle?

In verschillende overheidsinstellingen bestaat er reeds een hoofddoekenverbod bij ambtenaren. Ook in verschillende steden en gemeenten bestaat dit verbod al. Vlaams Belang vindt dat ook in Malle het hoofddoekenverbod best wordt ingevoerd. Wij vinden immers dat het dragen van religieuze symbolen door de ambtenaren ook in Malle tijdens de diensturen niet mag worden toegelaten en dit uiteraard omwille van de godsdienstige neutraliteit waaraan ze zich moeten houden.

Voorlopig zijn er nog geen problemen hier rond geweest omdat er nog geen enkele personeelslid met een hoofddoek is komen werken. Dit zal, gelet op de snelle Islamisering van Vlaanderen, vroeg of laat wel het geval zijn.

En ja, we weten het wel, we moeten de problemen pas oplossen als ze zich stellen. Maar gelet op de genoemde evolutie, lijkt het ons toch nuttig om preventieve beslissingen ter zake te nemen. Het zal in eerste instantie immers gaan over enkele individuën, misschien zelfs maar over één persoon. Het Vlaams Belang wenst het debat echter algemeen en rationeel te houden om persoonlijke gevoeligheden te vermijden als de situatie zich voor doet.

Het gaat echter niet alleen om godsdienstige symbolen. Politiekgetinte kledij zoals bijvoorbeeld kleding met een portret van de Extreemlinkse massamoordernaar “che guevara” of nazi-symbolen is ook uit den boze.

Nogmaals, momenteel geld dit enkel als preventieve maatregel. Maar stel u eens voor dat we dit voorstel pas zouden indienen op het moment dat er één Islamitische vrouw met hoofddoek wordt aangenomen. Deze vrouw zou plots het onderwerp van de discussie zijn en dat mag nooit de bedoeling zijn. Voor het Vlaams Belang is dit een principieel en rationeel voorstel waarbij we noch personen noch groeperingen willen viseren.

Wij zullen dit voorstel op de gemeenteraad ter stemming voorleggen. We gaan er immers van uit dat ook VLD en CD&V consequent hun partijprogramma uitvoeren. Op alle andere bestuursniveau’s hebben VLD en CD&V immers voor het hoofddoekenverbod gestemd. Het zou ons dus verbazen moest men plots in Malle anders stemmen. Er is dus een alternatieve meerderheid in Malle van CD&V, VLD en Vlaams Belang. Ook de SPA stemde reeds voor het hoofddoekenverbod voor ambtenaren, alleen van de lokale partijen GLIM en DBM is de stemming onvoorspelbaar. We zijn benieuwd hoe hoog zij, de politieke neutraliteit van ambtenaren in het vaandel dragen.

Pieter van Boxel, Fractieleider VB Malle

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...