Column: I love it, when a plan comes together!

De voorbije week voerde Vlaams Belang Malle actie rond de geplande dorpskernhernieuwing van Oostmalle. De meerderheidspartijen DBM en N-VA willen nog snel en snel een nieuwe dorpskernhernieuwing realiseren, liefst nog voor de volgende verkiezingen.  Het gevolg is natuurlijk half werk, ondoordacht beleid en al helemaal geen lange termijn visie. Het spreekwoord “haast en spoed is zelden goed”, heeft ook hier weer haar waarheid bewezen. Hoe kan men nu het dorpscentrum verkeersarm maken als er geen alternatief is voor al het doorgaand verkeer? Bovendien is men alle middenstanders aan het wegjagen, want het is vooral het aantal parkeerplaatsen dat er aan moet geloven.

Dit drama kunnen wij niet zo maar toelaten. Ik heb dan ook een duidelijke actie uitgewerkt met de slogan “Nieuwe dorpskern? Ja maar… Haast en spoed is zelden goed!”. In heel Oostmalle werden bordjes met deze slogan aangebracht, op alle grote gewestwegen was onze slogan te zien. In totaal werden 26 bordjes geplaatst. Daarnaast werd een videoreportage opgemaakt om de actie nader toe te lichten, deze reportage kan je nog hier nog steeds bekijken.  Intussen werd de videoreportage al 300 keer bekeken op You Tube, op amper één week tijd.

Ik was ook blij verrast dat we zoveel positieve reacties vanuit de bevolking hebben gekregen. “Eindelijk eens een partij die haar nek durft uitsteken tegen wat er in Malle allemaal misgaat”, liet men ons weten of,  “als dit het nieuwe Vlaams Belang in Malle is, dan wordt het ook mijn belang in Malle”.  Zelfs sympathisanten van andere partijen loofden onze actie. Wie natuurlijk wel negatief reageerde was onze burgemeester Harry Hendrickx (DBM), maar niet op een normale en democratische manier. Hij stapte meteen naar de politie om klacht te gaan indienen.

En hebben we met deze actie een beetje “buiten de lijntjes gekleurd”? Ja, dat klopt maar de acties was daarom ook maar heel tijdelijk van aard. Ik had sowieso gepland dat ik de bordjes maar maximaal een week zou laten hangen, omdat ik anders sowieso de politie aan mijn deur zou krijgen. Bovendien zou het risico groter zijn op vernieling en het weghalen van onze bordjes, die ook geld kosten en ik voor meerdere acties wil gebruiken.

Maar verder was onze actie volledig veilig voor elke passant, fietser of auto en al helemaal niet verstorend voor de openbare orde. De actie was ook niet provocerend, haatdragend of kwetsend van aard. En toch vond de burgemeester het nodig om naar de politie te stappen, in plaats van gewoon aan mij te vragen hoelang de actie juist zou duren. We hebben de bordjes dan ook na 5 dagen terug weggehaald, gelet op het verrassend hoog aantal positieve reacties, was mijn missie geslaagd. Eén bordje bleef wel wat langer hangen, omdat we daar een prijsvraag hadden aangekoppeld, zo kreeg de actie nog een interactief karakter. Ook dit idee is geslaagd en de winnaar zal binnenkort een setje tripel/trappist ontvangen.

Kortom, behalve het feit dat de bordjes 3 dagen vroeger zijn weggehaald dan gepland was deze actie meer dan geslaagd, met veel meer positieve respons dan ik had durven hopen. Ook de videoreportage wordt zeer veel bekeken, en het interactief gedeelde is ook gelukt. We hebben met deze actie de meerderheidspartijen DBM en N-VA, flink zenuwachtig gemaakt. En gelukkig zijn de plannen nog niet definitief en nog niet onomkeerbaar… Missie geslaagd dus, of zoals het bekende personage John Hanibal Smith uit mijn favoriete jeugdserie “The A-team” het zou zeggen: I LOVE IT, WHEN A PLAN COMES TOGETHER!”

Pieter van Boxel,

Gemeenteraadslid.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...