In de kleuterklas verwijt de pot de ketel dat hij zwart ziet!

Nu onafhankelijk schepen Paul Van Ham (Ex-N-VA) niet alleen zijn bevoegdheden als schepen kwijt is, maar ook al zijn mandaten binnen de intercommunales zijn afgepakt, werd het debat over de cohesie, loyaliteit en collectiviteit binnen het schepencollege op het scherp van de snee gevoerd tijdens de jongste gemeenteraadszitting.

Wat een theater was het toch…  Paul Van Ham zou volgens burgemeester Harry Hendrickx en Wouter Patho al bijna heel deze legislatuur deloyaal geweest zijn. Terwijl Paul zelf beweert dat er binnen het college heel weinig ruimte was voor een visie die wat anders was dan wat de burgemeester voor ogen had.  Een andere visie creëren, een opening tot andere oplossingen en mogelijkheden was er dus niet, en schepen Paul Van Ham werd letterlijk monddood gemaakt. Over het dossier Hooyberg werd Paul Van Ham letterlijk het zwijgen opgelegd. Hij moest een document ondertekenen waarbij zijn bevoegdheden en spreekrecht over het dossier Hooyberg werden afgenomen. Anders zou hij al zijn bevoegdheden verliezen en zijn partijkaart afgenomen worden.  Dat was pure chantage… is dit dan wel loyaliteit? Dat schepen Paul Van Ham zich ook niet netjes gedragen heeft staat eveneens als een paal boven water vast. Zo ging hij achter de rug van zijn collega’s praten met hogere overheden.

Dit alles kwam dus allemaal weer naar boven tijdens het debat waar er een hele tijd over en weer werd gesneerd. Het leek wel een kleutertuin waar de Paultje tegen “meester kiezer” kwam zeggen dat Harry’tje en Woutertje erg stout waren geweest, maar waar Harry’tje zich al minstens even kleuterachtig verdedigde door te stellen dat Paultje was begonnen! Woutertje leek even daarvoor nog  het vriendje van Paultje maar heeft hem laten vallen voor Harry’tje die duidelijk de leider van de kleuterbende is die de rest van de kleutertuin bijna terroriseert als ze hem niet volgen.

De oppositieraadsleden, vooral Lex Van Loon (SPA-Groen), Wim Jordens (CD&V) en mezelf, stelden zich ernstige vragen over de manier waarop het beleid nu moet verdergezet worden. Aan het einde van dit kleutertheater stelde ik het heel duidelijk: Er worden hier verwijten naar elkaar gegooid op schandalige wijze. Alle partijen in dit conflict (vooral Harry, Wouter en Paul) hebben zich de afgelopen jaren schandalig gedragen, waarbij de pot de ketel nu verwijt dat ze zwart ziet!”

Maar de gevolgen zijn nog véél erger! Want intussen geraakt het beleid geen millimeter vooruit. Zo staan we voor heel belangrijke uitdagingen rond mobiliteit waarvan de schepen terug van nul moeten beginnen.  Door de dramatische mobiliteitssituatie krijgt zij niet eens de tijd om zich als schepen van mobiliteit in te werken, laat staan de dossiers met hun geschiedenis grondig te kunnen bestuderen.

 

Hoewel ik het niet altijd eens was met de mobiliteitsvisie van Paul Van Ham, betreur ik dat er niet voor continuïteit is gekozen. Konden Harry en Wouter nu echt niet was volwassener en professioneler zijn om de grillen van Paul te tolereren in het belang van het beleid, van Malle en al haar inwoners?  Het gebeurt in Vlaanderen wel meer dat een schepen als onafhankelijke verder gaat. Elders wordt dat op een volwassenmanier behandelt, mits wat bijkomende afspraken kan een onafhankelijk schepen daar op een normale manier het beleid mee verder zetten.  Waarom kan dit in Malle dan niet?

Al mijn respect gaat dus uit naar Mieke Vermeyen (N-VA), die nu schepen van Mobiliteit is geworden tegen wil en dank. Het lijkt er zelfs op dat Harry en Paul die hete appel maar al te graag hebben doorgeschoven naar de te brave Mieke… terwijl ze zelf maar al te graag het mooie weer kunnen maken. Ik heb Mieke Vermeyen vanuit de oppositie alvast mijn hulp en mijn dossierkennis aangeboden zodat er ondanks alles… toch een goed mobiliteitsplan voor de komende 10 jaar op tafel kan komen.

 

 

Pieter van Boxel.

Gemeenteraadslid.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...