Verslaggever Rob Zijlstra was een jaar lang te gast bij het roof coördinatieteam (RCT) van de Regiopolitie Groningen. Hij werd opgeroepen bij overvallen, hij ging mee de verhoorkamer in en hij sprak uitgebreid met leden van het team Overvallen. Op de foto overvallers gefilmd tijdens een overval. (FOTO:GPD)

Jaarverslag politie is onvolledig

Op deze website hebben we reeds aandacht besteed aan het aantal fietsendiefstallen. Het lijkt een vorm van “kleine criminaliteit”, maar als je ermee geconfronteerd wordt, voelt dit toch aan als een groot probleem. Zeker als je wat minder vermogend bent, weegt een nieuwe fiets toch zwaar door op het budget. Bovendien is een fiets onmisbaar voor veel schoolgaande kinderen en jongeren. We hebben reeds gesteld dat dit probleem niet mag geminimaliseerd worden tot “kleine criminaliteit”.

Uit het jaarverslag van onze politiezone, blijkt wel dat het aantal fietsendiefstallen gedaald is. Binnen sommige partijen doet men hier erg euforisch over, maar de vele slachtoffers blijven intussen wel in de kou staan. Trouwens, het aantal fietsendiefstallen daalde wel in de gehele politiezone, maar in Malle zet deze trend zich niet echt door. Eind 2010 (november en december) lag het aantal fietsendiefstallen zelfs een stuk hoger dan in het kleinere Malle dan in de grotere gemeenten als Brecht, Schilde en Zoersel.

Op jaarbasis werden 27% van de fietsendiefstallen in Malle gepleegd, terwijl slechts 19% in Brecht en 18% in Schilde. Enkel in Zoersel is de situatie nog wat erger, zij hebben een aandeel van 38% van de fietsendiefstallen. Vooral in de Zomerperiode werden daar opvallend veel fietsen gestolen.

Uit datzelfde jaarverslag van de politie blijkt ook  dat niet alleen de vormen van kleine criminaliteit maar ook de vormen van grote criminaliteit nog steeds toeneemt. Zo zijn er nog steeds meer woninginbraken, werden er in Malle Weedplantages ontdekt en kwam ook een ernstige vorm van Brandstichting voor. Tot slotte is konden we vorig jaar in de zomer een ernstige vorm van geweldpleging vaststellen in het uitgaanscentrum van Westmalle. Hierbij werd het hoofd van het slachtoffer als voetbal gebruikt. De voetafdrukken stonden duidelijk in zijn gezicht.

Over andere vormen van overlast en over verschillende vormen van kleine criminaliteit staan trouwens weinig gedetailleerde cijfers in het politieverslag. Dat is jammer, want op cijfers die door de Vlaamse overheid worden doorgegeven is het meestal nog een jaartje wachten. Ook die cijfers zijn te beperkt. Zo zouden wij wel eens willen weten hoeveel jongeren er in Malle opgepakt zijn met drugs op zak. Over dat soort dingen wordt verdacht veel gezwegen.
Vlaams Belang blijft intussen pleitten voor een harde aanpak zonder genade, van kleine en grote criminaliteit.  Een eerste vereiste daarbij, is dat men de feiten bij naam noemt, de cijfers gedetailleerd weergeeft en dat men tenslotte het probleem eindelijk eens zou erkennen en naar waarde schatten.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...