Scholierenparlement: Jongeren mogen enkel “links” gevormd worden…

Om scholieren te helpen om een maatschappelijke of politieke visie te vormen, wordt in Malle jaarlijks een scholierenparlement ingericht, waar scholieren van de 3e graad middelbaar vrijwillig aan kunnen deelnemen.

Dit is een prima initiatief, maar dan moeten de jongeren wel echt de kans krijgen om zelf een eigen visie te ontwikkelen. In de praktijk wordt dit nogal wel eens gestuurd, en dat is jammer. 

Zo wordt er elk jaar een “slotdebat” georganiseerd waar jongeren over een bepaald thema in debat gaan met een panel dat bestaat uit experten en/of (lokale) politici.  Maar ook dit jaar, werd dit al weer heel links gestuurd. Van het principe rond  “echt een eigen vrije mening leren vormen” is al weer geen sprake. In dat panel zitten dit jaar het extreem-linkse ex-parlementslid Leen Laenens (Groen), een zeer linkse schepen van mondiaal beleid Elisabeth Joris (DBM) en de centrum-linkse schepen Wouter Patho (N-VA). Wouter is trouwens ook ondervoorzitter van de Europese Vrije Alliantie (EVA, dit is een Europese koepel van links-nationalistische partijen die in het Europees Parlement een fractie vormen samen met de Europese groenen). 

Kortom in het panel zitten dus mensen van extreem-links tot centrum-links.  Rechts is, net als voorgaande jaren, niet vertegenwoordigd, zelfs centrum-rechts niet. Want, oh-nee… de jongeren zouden toch eens een rechtse visie kunnen ontwikkelen en dat moet blijkbaar absoluut vermeden worden. 

  Pieter van Boxel, Gemeenteraadslid.

 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...