Kippen zijn geen kiekens…

Thuis in de tuin kippen houden, is een goede manier om GFT-afval te verwerken. Het is dan ook positief dat het gemeentebestuur het houden van kippen promoot. Zelf een actie opzetten om kippen spotgoedkoop aan mensen bijna weg te geven is echter nog iets anders.

Iets spotgoedkoop aanbieden in een actie leidt immers tot onbezonnen en impulsieve aankopen. Dit is nooit een goed idee als het over het aankopen van (huis)dieren gaat.  Zulke onbezonnen aankopen zijn immers niet altijd (of zelfs zelden) positief voor het welzijn van de dieren zelf.  Kippen zijn niet zomaar kiekens, het zijn ook waardige dieren die een goed leven, een leefbare thuis en een gezonde huisvesting verdienen.

Kippen verzorgen is dus meer dan hen voeren met overtollig GFT-afval… De toekomstige verzorgers moeten toch heel wat tijd en middelen investeren in een goede en gezonde huishouding.  Zeker bij spotgoedkope impulsieve aankopen wordt de huishouding en verzorging van kippen nogal onderschat. Kippen hebben niet alleen ruimte nodig, maar ook een goed en stevig buitenren. Kippen mogen niet zomaar uitbreken, maar moeten ook beschermd worden voor inbrekers uit de natuur. Ook het binnenhok moet voldoen aan belangrijke eisen (droog, tochtvrij, stevig, groot genoeg).  Een klein kant-en-klaar kippenhokje bij de dierenwinkel voldoet veelal ook niet. Voor een goed kippenhok zijn er hogere eisen en duurder investeringen nodig. Ik voorzie hieronder nog enkele foto’s.

Bij deze actie wordt er te weinig aandacht besteed aan het welzijn van het dier. De kopers krijgen bij het afhalen van hun huisdier wel een gratis brochure maar daar blijft het dan ook bij. Dat is te weinig en vooral te laat om onbezonnen impulsieve aankopen te beperken. Bij het aankopen van eender welk huisdier, of het nu om een hond, een paard, een slang, een leguaan, een papegaai of een kip gaat…, dient de koper zich best op voorhand te informeren over de huisvesting en verzorging van het huisdier. Ook steeds meer professionele dierenhandelaars en hobbykwekers geven hun klanten ook bedenktijd eer hun koopwaar te verkopen. Ook al is dit tegen hun eigen commerciële belangen, het welzijn van hun dieren gaat voorop.

Wij stellen dan ook voor om op voorhand een informatieavond te organiseren voor de kandidaat-kopers, waarbij de brochure reeds wordt meegegeven. De definitieve inschrijving zou pas enkele weken na de infoavond en bedenktijd moeten gebeuren. Ook de prijs gaat best wat omhoog. Enkel zo kan het aantal onbezonnen en impulsieve aankopen tot een minimum beperkt worden. Verder pleiten wij voor een onderzoek bij de kopers bij vorige acties. Hoe hebben zij hun kippen kunnen huisvesten? Waren zij bereid om voldoende te investeren in de huisvesting en verzorging van de kippen? Hoelang hebben de dieren het overleefd? Zal er trouwens ook na deze actie controle gedaan worden bij de kopers rond het welzijn van de kippen?

Kortom, Vlaams Belang gaat er tijdens de komende gemeenteraadszitting voor pleiten om deze actie, nu en in de toekomst anders, aan te pakken. En voor iedereen die van plan is om kippen te kopen: Als u voldoende aandacht geeft aan het dier, de nodige ruime huisvesting voorziet en veel tijd en aandacht besteed aan uw toekomstige kippen, dan zal u er veel meer en veel langer plezier aan uw nieuwe vrienden hebben.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...