Kortverblijf moet ook “kort” kunnen.

Sinds januari 2011 is er in het nieuwe woonzorgcentrum “Ter Bleeke” ook de mogelijkheid voor kortverblijf. Dit is vooral bedoelt voor thuiswonende zorgbehoeftige bejaarden die tijdelijk in het rusthuis verblijven wanneer hun mantelzorgers, meestal partners of kinderen, er eens tussenuit willen.

De minimumlengte van zo’n kortverblijf is voorlopig nog vastgesteld op minstens 7 dagen. Dit is te lang, vindt OCMW-raadslid Pieter van Boxel. Pieter werkte reeds in een privérusthuis waar het mogelijk was om voor 3 nachten, een weekendje of een midweek in het rusthuis te verblijven. Uit zijn praktijkervaring weet Pieter immers dat mensen hun behoeftige ouder of partner niet graag lang alleen laten. Toch hebben zij ook nood aan ontspanning en vakantie. Zij voelen zich dan ook schuldig tegenover hun zorgvrager om hen achter te laten als zij zelf gaan ontspannen. Weinig mensen laten hun zorgvrager dan ook graag achter voor meer dan een week.

Een korter kortverblijf is dan ook een must. Blijkbaar blijkt dit praktisch moeilijk haalbaar in ons nieuwe woonzorgcentrum. En ergens is dit ook begrijpelijk. De nieuwe interne organisatie staat nog niet volledig op punt, alles is nieuw, het systeem van kortverblijf is nieuw, er zijn meer rusthuisbedden en ook de personeelsformatie staat nog niet volledig op punt.

Pieter van Boxel, toonde op de OCMW-raad en op het overleg met directie en hoofdverpleegkundigen dan ook begrip voor de situatie. Hij keurde het voorstel van “minimum 7 dagen voor kortverblijf” wel goed, maar met de strikte voorwaarde dat dit een tijdelijke maatregel is en dat dit binnen enkele maanden grondig geëvalueerd en terug opnieuw besproken dient te worden.

Pieter wees er immers ook op, dat dit wel praktisch haalbaar is in kleinere privérusthuizen. “In deze rusthuizen werkt men met veel minder verplegend en administratief personeel om dit praktisch te organiseren. Bovendien is mij een voorbeeld bekend waar de dagprijs 10 euro goedkoper is. Als een klein rusthuis met privémiddelen en privécenten het kortverblijf korter en goedkoop kan aanbieden, dan moet een groot woonzorgcentrum van de overheid (OCMW, dus ook van de belastingbetaler), dit zeker ook op deze wijze kunnen aanbieden”, zo stelde Pieter van Boxel.


 


  

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...