Column: Meer informatie en conclusies rond “Dossier Hooyberg”.

Een Column van Pieter van Boxel, Gemeenteraadslid en Woordvoerder voor Vlaams Belang Malle.

Omdat ik bij mijn vorige tekst over Paul Van Ham op onze website heel wat vragen kreeg over het dossier Hooyberg, geef ik graag wat extra duiding en informatie over het beruchte “dossier Hooyberg”. Want het is vooral om deze reden dat Paul Van Ham uit de N-VA is gestapt. Laten we alles nog eens kort op een rijtje zetten.

Het dossier Hooyberg gaat over de landbouwgronden tussen het industriegebied en de Antwerpsesteenweg (tussen Maris Stella en BMW-garage) waar men industriegrond van wil maken. Als landbouwgrond was dit destijds maar 750.000 euro waard, maar er is door igean, in opdracht van het gemeentebestuur, 1.400.000 euro voor betaald aan de eigenaars (familie Vermeiren van de doe-het-zelf-zaak Multihome). Igean ging hiervoor een lening aan, waar de gemeente Malle borg voor staat.

Bij de verkoop werd de deal gemaakt dat Vermeiren op een deel van die Hooyberggrond (dat niet mee verkocht is) een grotere Multihome mag uitbouwen. Het provinciebestuur houdt nu het hele dossier (van de omvorming van landbouwgrond naar industriegrond) tegen, omdat detailhandel niet thuis hoort op industriegrond.

De gronden blijven intussen gewoon landbouwgrond, waarvoor men, waarschijnlijk voor niets, toch 1,4 miljoen euro voor heeft betaald.  Wat er nu met die gekochte gronden moet gebeuren is een groot “vraagteken”. Het is vooral een schande dat men hiervoor 1,4 miljoen euro voor heeft betaald, terwijl deze grond maar 750.000 euro waard is, want het is dus nu nog steeds landbouwgrond. Het is onbegrijpelijk dat de burgemeester is meegestapt in deze deal.  Waarom geeft hij zoveel geld uit aan een stuk landbouwgrond, terwijl het toen al twijfelachtig was dat hij er ooit iets mee zou kunnen doen? Dit is slecht beheer van belastinggeld, dat waarschijnlijk “weggegooid geld” wordt.

Of laten we een simpele vergelijking maken: Zou u een stuk bosgrond kopen (aan de prijs van bouwgrond) om een huis te kunnen bouwen, terwijl je niet weet of je daar ooit wel zal mogen bouwen? U wil toch ook eerst zeker zijn en wachten op effectieve omvorming van bosgrond naar bouwgrond, alvorens u deze grond zal kopen? Of gaat u toch al, de dubbele prijs van bouwgrond betalen, voor een stukje bos, terwijl u niet eens weet dat u ooit een kapvergunning gaat krijgen? Dit voorbeeldje is fictief en misschien een karikatuur, maar het is wel wat onze burgemeester met steun van zijn huidige en vroegere coalitiepartners gedaan heeft. Alleen gaat het om veel meer geld waarvan de factuur uiteindelijk bij de belastingbetaler terecht komt.

Maar ook de andere partijen van de vorige coalitie (CD&V en VLD) hebben dus ook boter op het hoofd. Zelfs Groen was destijds akkoord met het plan om de Hooyberggrond als landbouwgrond tegen de prijs van (misschien toekomstige) industriegrond aan te kopen.

Behalve het Vlaams Belang, was enkel Paul Van Ham (ex-NVA) gekant tegen deze deal, en hij heeft dit ook aangekaart in 2013.  Dit wordt hem door de burgemeester enorm kwalijk genomen. En natuurlijk heeft Paul Van Ham het spel niet helemaal netjes gespeeld. Hij heeft dit immers, vermoedelijk achter de rug van de Burgemeester en zijn eigen partijgenoten, aangekaart op hogere niveau’s van de partij, waardoor het provinciebestuur zich bewust werd van het probleem en de veel te dure deal.

Het is sindsdien dat hij monddood is gemaakt.  Hij moest een verklaring ondertekenen waarin hij afstand nam van het gehele dossier. Hij werd uit het schepencollege geweerd als dit dossier op de vergaderingen van het college besproken werd en hij mocht er zeker niet meer over communiceren als schepen. Paul zag dit echter niet meer zitten, hij voelde zich ook door zijn eigen partij in de steek gelaten… En dat is dus de reden waarom hij zijn partij, de N-VA, de rug toekeerde.

Intussen blijft natuurlijk de vraag wat er echt met die Hooyberg-gronden gaat gebeuren… Gaat de burgemeester door met de deal en hoopt hij dat de provincie een nieuw RUP, maar nog steeds met detailhandel ooit wel zal aanvaarden??  Of gaat de burgemeester een nieuw RUP laten maken, zonder de mogelijkheid tot detailhandel? In dat laatste geval breekt de burgemeester dus met zijn belofte tegenover de familie Vermeiren. Waarom maakte de burgemeester zo’n belofte, terwijl het resultaat zo twijfelachtig is?

Een laatste en meest waarschijnlijke mogelijkheid is, dat het dossier in stille dood zal sterven.  De lening voor het aankopen van die (momenteel nog) landbouwgrond werd aangegaan door de interommunale Igean, waarvan de factuur sowieso uiteindelijk bij de belastingbetaler terecht komt, is dan helemaal voor niets geweest.

Daarnaast blijft het ook voor het Vlaams Belang erg jammer dat die gronden niet ontwikkeld zullen worden, waardoor we extra industrie, extra lokale economie en extra werkgelegenheid mislopen.

De verantwoordelijkheid voor deze gemiste kans ligt niet bij het Vlaams Belang, niet bij Paul Van Ham en ook niet bij de Familie Vermeiren… De schuld ligt alleen maar bij het gemeentebestuur, bij de burgemeester en zijn coalitiepartners van vroeger en nu, (met name DBM, CD&V, VLD, N-VA en Groen).  Zij zouden allemaal in de grond moeten zakken van schaamte. Vooral DBM en N-VA moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen, Harry Hendrickx (DBM) en Wouter Patho (partijleider N-VA) zouden beter zelf ontslag nemen als schepen in plaats van het ontslag van Paul Van Ham als schepen te vragen. Ook voor de vroegere oppositiepartijen CD&V, VLD en Groen nemen nu best de kans om een bescheiden houding aan te nemen en de “hoge woorden” en de “stoere taal” te mijden.

Pieter van Boxel,

Gemeenteraadslid in Malle.

 

 

 

PS: Alle informatie die hier in vermeld staat, was niets nieuws voor zij die het dossier al jaren opvolgen en is publiek-toegankelijke informatie. Alleen maak ik het nu ook toegankelijk voor het brede publiek.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...