Ook besparen op Mondiaal Beleid

De gemeente Malle besteed dit jaar weer 123.000 euro aan toelagen voor het mondiaal beleid (of ontwikkelingssamenwerking). Dit moet één van de enige posten zijn waarop het gemeentebestuur  duidelijk niet wil besparen. Terwijl we aan al onze eigen inwoners inspanningen en begrip voor beperkingen vragen blijven we vrolijk evenveel geld uitgeven aan een mondiale dienst en NGO’s.

Het Vlaams Belang is zeker niet ontwikkelingssamenwerking. Toelagen die effectief en doeltreffend zijn mogen van ons gerust behouden blijven. Wij juichen toe dat Mallenaren, vooral jongeren een budget krijgen om plaatselijk effectief en nuttig ontwikkelingswerk te verrichten of hiervoor eigen projecten op te starten.  Toelagen aan grote NGO’s (zoals 11.11.11 en Oxfam) willen we dan weer erg verminderen.

Gemeente Malle beschikt over een eigen “Mondiale Dienst”.  Deze dienst kost ons 27.000 euro per jaar. De meeste gemeenten hebben echter geen “Mondiale Dienst”, zoals Rijkevorsel, Zoersel en Schoten.  Het Vlaams Belang stelt dan ook voor om die mondiale dienst in Malle af te schaffen.

In vergelijking met de gemeenten Zoersel en Schoten geeft de gemeente Malle immers heel veel geld (123.000 euro) aan Mondiaal beleid (of ontwikkelingssamenwerking).  In Zoersel gaat het om 96.000 euro. Zoersel telt 21.600 inwoners en geeft dus ongeveer 4,50 euro per inwoner uit aan mondiaal beleid. Het rijkere Schoten geeft nog véél minder geld uit aan Mondiaal beleid, slechts 46.000 euro. Schoten is een grote gemeente met 33.000 inwoners en geeft dus maar 1,50 euro per inwoner uit aan mondiaal beleid. Malle geeft maar liefst 8,20 euro per inwoner uit aan mondiaal beleid, dus bijna dubbel zoveel als Zoersel en meer dan 5,5 keer zoveel als Schoten. Dit moet ons toch even aan het denken zetten.

Het Vlaams Belang pleit dus vooral voor nieuwe kritische benadering van het huidige mondiale beleid, zonder het af te schaffen.  We willen het voorziene budget minstens halveren door enerzijds de Mondiale dienst af te schaffen en anderzijds steun aan grote NGO’s als 11.11.11, Oxfam en Broederlijk Delen drastisch verminderen.  Het zou ons een mooie besparing kunnen opleveren.  Gemeenteraadslid Pieter van Boxel zal het schepencollege hierover interpelleren ter gemeenteraadszitting van maandag 24/11/2014.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...