Paul Van Ham verlaat N-VA na broedermoord… Coalitie zwalpt, beleid staat stil…

Schepen Paul Van Ham, heeft aangekondigd te zullen vertrekken uit de N-VA. Hij wil wel schepen blijven, maar dan als onafhankelijke.  Het Vlaams Belang wist natuurlijk al langer dat het serieus scheef zat tussen de 2 kemphanen Paul Van Ham en Wouter Patho (beiden schepen voor N-VA). Niet alleen de keuze rond het lijsttrekkerschap maar vooral het zeer bedenkelijke “Dossier Hooyberg” veroorzaakte een grote kloof tussen beiden.

Het dossier Hooyberg gaat over de landbouwgronden tussen het industriegebied en de Antwerpsesteenweg (tussen Maris Stella en BMW-garage) waar men industriegrond van wil maken. Als landbouwgrond was dit destijds maar 750.000 euro waard, maar er is 1.400.000 euro voor betaald aan de gebroeders Vermeiren (Multihome). Bij de verkoop werd de deal gemaakt dat Vermeiren op een deel van die grond (dat niet mee verkocht is) een grotere Multihome mag uitbouwen. Het provinciebestuur houdt nu het hele dossier (van de omvorming van landbouwgrond naar industriegrond) tegen, en terecht. Detailhandel hoort immers niet thuis op (toekomstige) industriegrond. De gronden blijven intussen gewoon landbouwgrond, waarvoor men, waarschijnlijk voor niets, toch 1,4 miljoen euro voor heeft betaald. Paul Van Ham heeft dit aangekaart en dat wordt hem door de burgemeester enorm kwalijk genomen.

Daarom werd dit dossier van Paul Van Ham volledig ontnomen door Burgemeester Harry Hendrickx (DBM) én Paul’s partijgenoot Wouter Patho. Het lijkt wel een “broedermoord” dat doet denken aan destijds toenmalig premier Guy Verhofstadt die zijn eigen partijvoorzitter (Karel De Klucht) aan de kant schoof wegens zijn mening over het vreemdelingenstemrecht, dat er van toenmalig coalitiepartner PS er sowieso moest komen.  Guy Verhofstadt moest zijn politieke broer dus vermoorden om premier te kunnen blijven.

En dat zien we nu ook bij Wouter Patho en Paul Van Ham in het “dossier Hooyberg”. Om in de toekomst de coalitie met DBM veilig te stellen zodat Wouter Patho schepen kan blijven, en misschien burgemeester kan worden, moest Paul Van Ham weggepest worden. Wouter Patho kan nu dus op beide oren slapen, hij blijft sowieso schepen en mag daarna misschien Harry Hendrickx wel opvolgen als burgemeester. De stoorzender voor het behoud van deze coalitie en voor het “dossier Hooyberg” is weg.

We zullen moeten zien hoe dit nu verder evolueert. Is er nog wel een meerderheid, want toen wij ons voorstel rond vreemdelingentaks voorstelde, stemde DBM en N-VA ook verdeeld. Hoe ambitieus is deze coalitie? En hoe “collegiaal is het college” nog, met een onafhankelijk schepen die “politiek” vermoord werd door zowel coalitie- en partijgenoten?

Met belangrijke uitdagingen rond mobiliteit, lokale economie (Leegloop middenstanders en ontwikkeling industriegebied Hooyberg), sociaal beleid en veiligheid en overlastbestrijding kunnen we ons echt geen “zwalpend bestuur” permitteren.

 

Pieter van Boxel,

Gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Malle.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...