VB Malle krijgt extra wind in de zeilen.

We zitten nu meer dan halfweg in deze lokale bestuursperiode in Malle, hoogtijd dus voor een eerste analyse over de deze legislatuur en een vooruitblik naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen.  Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kregen we ook in Malle zware klappen. Toen haalden we nog slechts 7% en hielden maar 1 zetel over.

Maar aan de nationale peilingen is ook te merken dat het Vlaams Belang terug aan het groeien is. Die peilingen hebben ons, VB Malle, alvast een sterke boost gegeven. In alle stilte werken ook wij in Malle verder aan onze “come back”.

Ik geloof er in dat we in Vlaanderen terug boven de 15% kunnen groeien tegen 2018 (lokale gemeenteraadsverkiezingen) en 2019 (parlementsverkiezingen). In Malle zal die score wellicht iets lager liggen, maar 12% van de Malse stemmen halen lijkt zeker haalbaar.  Dat is goed voor minstens 3 zetels in de gemeenteraad. Als we ook in Malle de 15% kunnen halen, ligt die 4e zetel terug binnen handbereik, en dan zitten we terug op topniveau van 2006. Toen haalden we onze hoogste score ooit in Malle.

Want niet alleen de peilingen zijn een parameter, ook ons lokaal ledenaantal begint terug te stijgen en vooral N-VA Malle blaast de wind terug in onze zeilen. In plaats van verandering te realiseren, gaan zij samen met DBM en burgemeester Hendrickx gewoon voor “meer van hetzelfde”.  Hun enige vernieuwende idee, maandelijkse markten in Malle, blijkt een miskleun te zijn. Intussen verhogen ze vrolijk de dagprijs van de rusthuiskamers om meer asielzoekers te kunnen opvangen. Vorig jaar werd zelfs een arme moeder en kind uit Malle bijna op straat gezet om plaats te ruimen voor asielzoekers. Van CD&V en SPA/Groen kan je dit soort stoten verwachten maar toch niet van de N-VA?  

Ook het mobiliteitsprobleem in Malle geraakt niet opgelost. Het ringwegdossier geraakt geen millimeter vooruit, nochtans zit N-VA in alle betrokken besturen en overheden in de meerderheid, dit dus zowel in Malle, in Zoersel in de Vlaamse regering en in het provinciebestuur.  N-VA zit dus overal mee aan tafel, maar ze lijken het dossier meer tegen dan vooruit te werken.

Ook vele andere beloftes lijken dus nu al in de prullenbak te liggen. N-VA danst in Malle naar de pijpen van dan de burgmeester en lijkt hiervoor alles overboord te gooien. Denk maar aan de “slimme camera’s die N-VA in de rest van Vlaanderen aan het installeren is… in Malle.

Kortom, VB-Malle heeft, net zoals in de rest van Vlaanderen, de wind in de zeilen en in Malle blaast de N-VA er zelfs nog een stevige rukwind extra bij.  Het is nu aan onszelf om de zeilen te hesen en ons schip terug klaar te maken. Ik denk alvast aan terug een “open lijst”, met onafhankelijke kandidaten die net als ons, voor echte verandering willen gaan. Een kartel zoals bij vorige gemeenteraadsverkiezingen lijkt minder waarschijnlijk. Al staan we open voor eventueel nieuwe lokale bewegingen die met ons willen praten.

Pieter van Boxel, Gemeenteraadslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...