VB Malle op de Ijzerwake: Vrij Vlaanderen, Ons Europa.

Fractieleider Pieter van Boxel en gemeenteraadslid Bart Couttenye waren zondag aanwezig op de Ijzerwake. Hieronder leest u een kort verslagje (bron: nationale webstek VB)

Met meer dan 5.000 aanwezigen werd de negende editie van de IJzerwake zondag opnieuw een groot succes. Sinds zijn ontstaan is de IJzerwake een stijlvolle en strijdbare bijeenkomst, waar steeds duidelijke taal wordt gesproken. Dat was ook gisteren niet anders. Voor de organisatoren van de IJzerwake is staatsvorming de enige en duidelijke optie die naar een vrij Vlaanderen leidt. “Wie of wat houdt Vlaanderen tegen om zijn lot in handen te nemen en zijn eigen beleid te bepalen?”, zo vroegen voorzitter Wim De Wit en gastspreker Matthias Storme zich af.

Professor Storme maakte duidelijk dat Europa geen argument tegen de Vlaamse onafhankelijkheid is: “De Europese Unie is zowel de belangrijkste reden waarom Vlaamse soevereiniteit een noodzaak is, als de evolutie die de mogelijke nadelen van die onafhankelijkheid heeft opgeheven. (…) Niet om ons af te sluiten willen wij een staatsgrens trekken, maar om een einde te maken aan de staat van chantage, van grendels en belangenconflicten.”

Voorzitter Wim De Wit maakte het proces van de Belgische staat. “België is een staat van institutionele bricolage en klungelarij,” zo klonk het. “België is een hallucinante opeenstapeling van grendels, blokkeringsmechanismen, speciale regelingen en uitzonderingen op uitzonderingen. België is een, met elk communautair compromis, hoger geworden institutionele vuilnisbelt.”

Terecht stelde De Wit dat de Vlaamse politici van de kiezers een dwingend mandaat hebben gekregen voor een assertieve en consequente communautaire strategie. Het einddoel van de IJzerwake blijft – tot grote tevredenheid van het talrijk opgekomen publiek – tevens klaar en duidelijk: Vlaamse onafhankelijkheid!

Wie de volledige toespraken wil lezen, kan terecht op www.ijzerwake.org.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...