VLD verkracht liberaal basisprincipe

De pestbelastingen op onbebouwde percelen zijn dan toch goedgekeurd door de meerderheid in de gemeenteraad. We hadden het verwacht en we keken vooral uit naar de uitleg van de VLD, een liberalen van Malle die ooit nog de afschaffing ervan hebben beloofd. Er is wel wat gewijzigd. Het nieuwe reglement is uitgebreid tot een vermogingsbelasting. Iedereen die onbebouwde bouwgronden heeft, moet nu betalen.

Volgens de VLD is dit nieuwe voorstel een compromis. Het lijkt toch een beetje bizar. Eerst wil men deze belastingen volledig afschaffen, en nu wil de VLD “als compromis” ze uitbreiden en nog meer mensen belasten. Buiten de uitbreiding is alleen de motivatie maar verandert: Men wil de mensen met extra gronden meer gaan laten betalen, voor onderhoud van de wegen die er naast lopen. Het is met andere woorden een extra vermogensbelasting. Het vorige argument, waarvoor deze belastingen ooit zijn ingevoerd, namelijk eigenaars stimmuleren om de gronden sneller op de markt te brengen, valt weg en dat is dan ook de enigste toegeving die CD&V en DBM naar de VLD toe gedaan hebben.

Dat een partij als de VLD die tegen extra belastingen is, dit dan als compromis bestempeld is echter niet alleen bizar, het is ook nog eens het tegengestelde van het Liberale basisprincipe. Liberalisme betekend vrijheid, mensen meer persoonlijke vrijheid geven. In Malle gaan de Liberalen echter plat op de buik. Mensen die zichzelf de vrijheid nemen om met die gronden te doen wat ze willen, en ze niet op de markt te brengen door bijvoorbeeld er verse groentjes op te kweken, worden door de Liberale partij van Malle gestraft voor hun liberale houding.

De omgekeerde wereld is een feit, we zijn benieuwd hoe ze dit aan hun kiezers gaan uitleggen. De enigste echte reden van deze bizarre houding is echter het “bij-het-clubke-van-Harry-horen-syndroom”, en daarvoor laat de VLD dus vele liberale kiezers in de steek. Hier komt de VLD nooit mee weg. Dat een Liberale partij, een liberaal basisprincipe verkracht, zal voor eeuwig in het geheugen van de kiezers gegrift staan. Gelukkig dat er nog één partij is, die tegen deze absurde pestbelastingen heeft gestemd.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...