Volwaardige ringweg… nodig voor rust én bedrijvigheid.

In een eerste nota van de provinciale mobiliteitsstudie, die nog aan de gang is, wordt de mogelijkheid geoppert om van de Hoogstraatsebaan (N14) een lokale weg te maken (zie kaartje hiernaast). Zo kan men de overdrukke dorpskern eindelijk eens wat ontlasten en van Oostmalle een gezellig dorp maken. Bovendien kan men een supergezellig dorpsplein creëren waarbij ook handelszaken als het Kruidvat echt op het plein geïntegreerd worden. Dit is ook zo verwerkt in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (Zie kaartje onderaan).

De voorwaarde is wel, zoals men in die provinciale nota ook schrijft, dat er werk wordt gemaakt van een volwaardige ringweg voor doorgaand verkeer. Deze weg zou dan lopen, zoals wij het ook al voorstelden, vanaf de verlengde ring rond Zoersel, via ons industrieterrein naast ETAP richting de Sint Lenaertse baan. Dankzij de komende ring rond Brecht kan het verkeer gemakkelijk en zonder extra overlast op de E19 geraken. Ook het centrum van Westmalle zou er wel bij varen, aangezien het industriële vrachtverkeer niet meer via het Westmalse centrum en de Brechtsesteenweg richting E19 moet rijden.

Uit die eerste nota van die provinciale studie, blijkt nu al dat zo’n ringweg zoals wij die al jaren voorstellen, echt wel vele belangrijke voordelen met zich meebrengt. De ringweg is zowel nodig voor een vlottere mobiliteit en een sterke lokale economie als voor leefbaarheid in de dorpskernen, zowel goed voor rust als voor bedrijvigheid, zowel goed voor beide Malse dorpskernen als voor als voor andere gemeenten. Het blijft dan ook zeer bizar waarom men in Malle dit dossier, om welke duistere redenen dan ook, al 40 jaar tegenhoudt. We zijn altijd wat weggelachen door de meerderheid, maar het is fijn om nu van echte experten in studies gelijk te krijgen.

De meerderheidspartijen CD&V en DBM blijven intussen volharden in de boosheid. Zij lanceren in het kader van het genoemde provinciaal onderzoek wel een enquête bij de bedrijfsleiders maar “vergeten” er vragen te stellen over het noordelijke deel van deze ringweg… En de VLD, zij die ooit nog een gelijkaardige mening deelde als het VB… tja, ze staan er weer bij en kijken ernaar.Pieter van Boxel,
Voorzitter/Fractieleider.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...