Wat met Crossterrein Kraaienhorst?

Het crossterrein “Kraaienhorst”, gelegen op de grens tussen Malle en Brecht, is voorlopig nog illegaal, al wordt er al wel een soort van “gedoogbeleid” toegepast, waardoor er toch soms al gecrost kan worden. De provincie wil hier nu een permanent en legaal crossterrein van maken. 

Bijna alle partijen van Malle maken hier een groot drama van. Ook het Vlaams Belang staat natuurlijk niet te springen voor zo’n crossterrein in onze achtertuin. Maar we vinden het wel goed dat de provincie drie permanente crossterreinen wil inplanten in de provincie, zodat natuur en omgeving op alle andere illegale crossterreinen kan gespaard blijven. 

Het grote voordeel is trouwens dat het, in tegenstelling tot vroeger met het gedoogbeleid, nu wel zinvol is om te investeren in geluidsbeperkende maatregelen en de nodige infrastructuur.  Met een beetje creativiteit heeft geen mens, geen hond, geen kat en zelfs geen koe er nog last van. Daarnaast kan men andere voorwaarden opleggen zoals een maximaal aantal wedstrijden en/of trainingen per maand of per jaar. 

Ik denk hierbij aan de sector waar ik werkzaam ben, de pretparksector. Ook pretparken brengen immers overlast mee voor de omgeving.  Terwijl er in Kraaienhorst enkele weekends per jaar zal gecrost worden, razen de rollercoasters (met gillende tieners) elke dag, 7 op 7.  Pretparkuitbaters zijn dus ook heel streng gebonden geluidsnormen en andere voorwaarden om (geluids)overlast te beperken.

Ik denk hierbij aan het Britse park “Alton Towers”. In dit pretpark mogen de rollercoasters maximaal 20 meter hoog zijn om oa. geluidsoverlast te beperken. Toch kan dit pretpark uitpakken met spectaculaire rollercoasters met een steile drop van 50 meter diep.  Het lijkt onmogelijk maar het kan…  heel simpel zijn. Men bouwt daar de attracties gewoon voor een deel in de grond. Zo hebben zij een rollercoaster waarbij je eerst 18 meter naar omhoog gaat, om daarvan een drop van 90° recht de grond in te gaan.  Enkele tientallen meters verder kom je terug bovengronds.  

Hieronder, zie je enkele foto’s van deze attractie maar ook van andere attracties die grotendeels in een put of deels ondergronds zijn gebouwd.  

Ook in het crossterrein Kraaienhorst kan je hiermee creatief omgaan. In plaats van heuvels en obstakels in de hoogte te bouwen, graaf je gewoon in de diepte. Zet er dan nog een schuine hellende (geluids)wand naast, die je vrolijk met natuurlijke elementen kan beplanten. Naast het beperken van het geluidsoverlast wordt ook het uitzicht nauwelijks verstoord.   Een beetje creativiteit, in plaats van te zagen en te dramatiseren, kan wonderen doen.

Pieter van Boxel

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...