Wat met "Links" in Malle?

De linkse partijen worden steeds kleiner in Vlaanderen. Ze hebben ook geen inhoudelijk project meer. Links is mislukt en heeft nog weinig te vertellen aan de kiezer. Deze stelling is, meer dan elders in Vlaanderen, van toepassing in Malle. Wat stelt links nog voor? Welk doel, welk project, hebben ze nog? Waar staan ze voor en waar willen ze naartoe?

In Malle hebben SPA en GROEN (GLIM) een kartel afgesloten, enkel zo kunnen ze nog iets betekenen in Malle, enkel zo gaan ze misschien één of twee zeteltjes kunnen halen. Een project hebben ze echter al lang niet meer. Zo blijven ze, als enige, radicaal tegen die  ringweg waarvan iedereen weet dat ze noodzakelijk is. Zij denken dat er minder auto’s zullen zijn, als we de wegen verminderen… Dan moeten we terug naar de zandweggetjes, de heirbanen, en de paardentram. En toch durven de linkse partijen zich nog “progressief” te noemen.

Ze profileren zich wel in het “dossier Leegstede”. Enfin, dat proberen ze toch, want hiervoor zijn ze echt zelf mee verantwoordelijk. Het zijn de Groenen die er hoge en vooral dure eisen hebben doorgedrukt binnen de nieuwe Europese wetgeving. Het zijn de groenen die de peperdure subsidies voor zonnepanelen hebben bekomen, die het gemeentebestuur nu niet meer kan uitbetalen. Het zijn de Groenen van Malle die destijds mega veel subsidies voor de bodemloze put van ontwikkelingssamenwerking hebben geëist… Kortom, het zijn groenen en linksen zelf die mede verantwoordelijk zijn voor de financiële problemen waar onze gemeente nu mee zit. Door hun schuld moeten de huidige meerderheidspartijen (CD&V, DBM, VLD en N-VA) nu misbruik maken van corruptie uit het verleden  en de slachtoffers hiervan bestelen van duizenden euro’s.

Het enige andere project waar de linkse oppositie zich nog probeert te profileren is in het PPS-dossier rond de jeugdlokalen en de Notelaar in Oostmalle. Vroeger waren ze de grootste voorvechters voor nieuwe jeugdlokalen. Nu ze er, dankzij dit PPS-project, eindelijk komen is het weer niet goed. Volgens het links kartel worden er teveel woningen en appartementen gebouwd op deze site. Daarbij beseffen ze niet dat we enerzijds ook met een groot woonprobleem zitten en dat de opbrengst van deze woningen moet dienen om de nieuwe realisaties (oa nieuwe jeugdlokalen) betaalbaar te realiseren. Wat willen Groen en SPA? Zij zijn tegen uitbreiding van de dorpscentra… maar de openruimte in de dorpscentra maximaal benutten, mag ook al niet. Welk project hebben zij hier voor ogen? Uitbreiding of niet? Jeugdlokalen of geen jeugdlokalen? Een betaalbaar PPS-project met woningen of een onbetaalbaar project met extra belastingen?

Tenslotte is er nog die lokale Centrum-linkse partij, DBM van burgemeester Harry Hendrickx. Ook zij, verliezen veel krediet door een gebrek aan een wervend project. Waar staan zij voor, buiten dat ze puur “lokaal” zijn? Zij profileren zich veel minder als “links”, maar ze voeren wel een superlinks beleid. Zelfs zonder hun groene vriendjes hebben ze die zinloze subsidies voor ontwikkelingssamenwerking intussen op getrokken tot meer dan 90.000 euro. Dit om maar even een  voorbeeldje te noemen. De enige manier waarop DBM zich nog kan profileren is met trappist en Tripel. Ja, je zet er Malle wel mee op de wereldkaart maar wat heeft de Mallenaar daar verder aan?

Kortom, links heeft geen project en een ook geen toekomst meer. Hun enige kans is kartelvorming (DBM, GLIM en SPA samen) met het tripelglas als projectmascotte. Meer is er niet meer en toch willen ook de centrumpartijen VLD, CD&V en N-VA perse met dit projectloze DBM in het bad. Dit is zeer bizar. Vooral VLD en N-VA hebben de afgelopen jaren al hun eigen beloofde projecten in de vuilbak gekieperd toen ze deelnamen aan de meerderheidscoalitie.

Ik begrijp dit niet. Ik weet echter zeker dat we voor Malle wel een groot project nodig is. Het is dus dringend tijd voor “ander en beter”. Dit kan enkel met het VB aangezien alle andere partijen zich aan dat projectloze DBM zijn gaan binden. Alle partijen, behalve het VB, kiest ook voor dezelfde burgemeester. Wij kiezen als enige voor een andere burgemeester. Enkel zo gaan we echt voor anders en beter.  

Pieter van Boxel, Voorzitter VB Malle.  

Pieter van Boxel, Voorzitter

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...